Соціальні й психологічні особливості учнівської молоді професійно-технічних навчальних закладів як великої організаційної групи - Тургенєва, Анастасія Олександрівна (Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, 2015)
У статті здійснено обґрунтування ключових позицій щодо соціальних і психологічних особливостей учнівської молоді професійно-технічних навчальних закладів як великої організаційної групи. Актуалізовано важливість подальшого розвитку технологій формування світогляду й соціальної ідентичності молодої особистості. Визначено характер впливу на відносини в групі з урахуванням пріоритетності: колективної чи індивідуальної роботи, товариських взаємин чи орієнтованості на здобуття знань. Сформовано моделі поведінки навчальних груп відповідно до граничної оцінки за критеріями «група/особистість» і «завдання/товариське життя».