Традиції та інновації: міжнародний і європейський досвід освітньої діяльності Бедянського державного педагогічного університету в умовах релокації - Лиман, Ігор Ігорович; Петрик, Крістіна Юріївна (Український Щорічник з Європейських Інтеграційних Студій, 2023)
У статті висвітлено міжнародний досвід освітньої діяльності Бердянського державного педагогічного університету в умовах релокації. Описано виклики та можливості, з якими зіштовхнувся заклад вищої освіти в умовах вимушеного тимчасового переміщення, зумовленого повномасштабним вторгненням російської федерації. Також приділено увагу питанням інтернаціоналізації освіти та отримання європейського досвіду задля перспектив розвитку університету, вдосконалення освітньої діяльності та популяризації серед викладачів і студентів євроінтеграційної проблематики наукових досліджень. В межах статті автори акцентують увагу на конструкті «університет без стін» та важливості дистанційної освіти в Бердянському державному педагогічному університеті в умовах війни та його тимчасового переміщення. Зазначається, що кадровий та інтелектуальний потенціал викладачів є важливим ресурсом для університетів в умовах релокації та реінтеграції. Стійкість, мобільність та інтелектуальний розвиток науково-педагогічних працівників допомагають забезпечити якість вищої освіти. Наголошується на важливості співпраці викладачів та студентів Бердянського державного педагогічного університету з Українською Асоціацією викладачів та дослідників європейської інтеграції та експертів проєкту «Rebuilding the Potential of EU Studies in the Conflict-affected Areas of Ukraine: Addressing Challenges and Creating Solutions» задля перейняття досвіду з запровадження Європейських Студій. Стаття надає додаткові стратегічні інсайти щодо традицій та новацій в освітній діяльності українського вищого навчального закладу в умовах релокації.
Traditions and Innovations : International and European Experience of Educacional Activities of Berdiansk State Pedagogical University in the Context of Relocation
Keywords: Бердянський державний педагогічний університет; університет без стін; релокація університетів; традиції та новації в освітній діяльност; міжнародний досвід; євроінтеграція української освіт