Роль інновацій у розвитку сучасних спортивних ігор та їх вплив на фізичну активність і спортивні досягнення - Пришляк, В. М.; Некрасов, Григорій Григорович; Цап, І. Г. (Науковий часопис Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, 2025)
Науково-технічний прогрес стрімко прискорюється, тому інноваційні технології проникають у всі аспекти людського життя, зокрема і в спортивну сферу. Метою статті було проаналізувати вплив інновацій на фізичну активність сучасного суспільства та спортивні досягнення. В ході дослідження було з'ясовано, що інноваціями є новаторські методи, технології та підходи, які впроваджуються для досягнення нових результатів, поліпшення процесів або вирішення проблем у певній галузі. Технологічні інновації, такі як віртуальна реальність, інноваційні матеріали для спортивного обладнання, штучний інтелект, цифрові технології вплинули на всі види спорту. Було проаналізовані основні приклади цих технологій та ї переваги впровадження у спортивну галузь. Значному підвищенню ефективності системи підготовки спортсменів сприяють сучасні технології, які дозволяють об’єктивно оцінювати біомеханічні параметри рухів спортсмена та коригувати і вдосконалювати їх. Значні технологічні оновлення у сфері спорту зумовлює активне впровадження цифрових технологій. Ключовою інновацієї у спортивній сфері є також використання фітнес-трекерів та мобільних додатків, які надають персоналізовані програми тренувань та рекомендації щодо харчування.
Keywords: віртуальна реальність; біометричні технології в спорті; аналіз даних у спортивних стратегіях; персоналізовані тренувальні програми