Формування математичної компетентності учнів середніх класів засобами позакласної роботи - Пришляк, Олена Вікторівна (Бердянський державний педагогічний університет, 2025)
Кваліфікаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (26 позицій). Загальний обсяг роботи – 73 с., з яких 55 с. – основна частина. Робота містить 2 рисунків і 1 таблицю. Об’єкт дослідження – процес формування математичної компетентності учнів середніх класів. Предмет дослідження – педагогічні умови та методичні особливості використання позакласної роботи для формування математичної компетентності учнів 5–9 класів. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати та розробити науково-методичні засади формування математичної компетентності учнів середніх класів засобами позакласної роботи. Розкрито сутність компетентнісного підходу та структуру математичної компетентності (предметна, логічна, алгоритмічна, інформаційна, практично-прикладна) з урахуванням психолого-педагогічних особливостей учнів середніх класів. Проаналізовано роль позакласної роботи як дидактичної системи та стан формування компетентності в шкільній практиці. Обґрунтовано класифікацію форм позакласної роботи (гуртки, олімпіади, ігри) та методичні особливості використання ІКТ, інтерактивних платформ. Розроблено систему критеріїв, показників та рівнів сформованості компетентності, а також комплекс позакласних заходів. Сформульовані рекомендації щодо педагогічних умов і принципів організації. Експериментально перевірено ефективність методики через констатувальний, формувальний та контрольний етапи з порівнянням груп.
Keywords: математична компетентність; позакласна робота; середні класи; компетентнісний підхід; методичні рекомендації