Психологічні особливості організації тренінгової роботи серед військовослужбовців у зоні проведення бойових дій - Андрейченко, Богдан (Бердянський державний педагогічний університет, 2025)
В кваліфікаційному дослідженні обґрунтовано, що організація психологічної підтримки безпосередньо в зоні бойових дій є критично важливою для збереження боєздатності та психічного здоров'я захисників. В роботі ґрунтовно проаналізовано генезис поняття «тренінг», досліджено особливості психологічного стану військових у зоні бойових дій та сформульовано принципи проведення такої роботи. В емпіричній частині представлено результати діагностики військових на базі однієї з військових частин. Поглиблено розуміння сутності тренінгової роботи в екстремальних умовах та визначенні специфічних принципів її організації безпосередньо в зоні бойових дій. Представлені дані про високий рівень тривожності та ознаки професійного вигорання серед військових із використанням методик Спілбергера-Ханіна, О. Кокуна та MBI К. Маслач. Репрезентовано авторську тренінгову програму, що складається з 6 занять. Продемонстровано результати ефективності впровадженої тренінгової програми, які вказали на суттєве зниження рівнів тривожності та емоційного виснаження після завершення тренінгу.
Keywords: психологічний стан військових; зона бойових дій; психічне здоров’я; тривожність; професійне вигорання