Соціокультурні особливості просвітницької діяльності М. Каришева та Р. Квітки – послідовників М. Корфа - Лещенко, Е. В. (Бердянський державний педагогічний університет, 2016)
У статті окреслені окремі структурні та змістовні напрямки позашкільної освіти, що розроблювались громадськими діячами та просвітниками М. Каришевим та Р. Квіткою. Визначено параметри освітньо-виховного простору земської школи та розглянуті питання впливу соціокультурних змін на прикладі організації інноваційних форм педагогічної діяльності послідовників М. Корфа.
Keywords: історіографічний аналіз; освітня діяльність земств; обов’язкове навчання; соціокультурні зміни; просвітницька діяльність; позашкільна освіта; земський гласний; товариство українознавства