Історія українського жіноцтва: соціокультурний аспект : силабус навчальної дисципліни на 2023-2024 навчальний рік для ОП Історія (Історія та археологія) - Антощак, Марина Миколаївна (Бердянський Державний Педагогічний Університет, 2023)
Метою викладання навчальної дисципліни «Історія українського жіноцтва: соціокультурний аспект» є ознайомлення студентів з життєописом та діяльністю видатних особистостей – жінок України; демонстрація їх впливу на хід історичного процесу; сприяння осмисленню ролі жінок в історії; виховання почуття толерантності і поважного ставлення до інших точок зору, формування громадянської самосвідомості студентів. Основними завданнями вивчення дисципліни «Історія українського жіноцтва: соціокультурний аспект» є: • ознайомлення студентів з досягненнями та внесками жінки в розвиток науки, політики, освіти, виробництва, культури та мистецтва; • формування у студентів поглибленого розуміння фундаментальних понять і категорій історії українського жіноцтва; • оволодіння сучасними методами культурологічного аналізу; • розуміння тенденцій сучасних соціокультурних трансформацій в історії українського жіноцтва.
Keywords: матріархат; фемінізм; феміністичний рух; суфражизм; жіночий рух; гендерна рівність; гендер; гендерна політика; жіноча освіта; соціальний статус жінки