Методи реабілітації та психотерапії у роботі з літніми людьми - Горецька, Олена Віталіївна (Бердянськ : ГО «Південно-східна українська асоціація практичних психологів та арт-терапевтів», 2017)
Текст розглядає психологічну та соціально-психологічну реабілітацію людей похилого віку, які звертаються до психологів із проблемами, такими як вплив соматичних захворювань, психоемоційні стани, втрати, самотність, конфлікти тощо. Зазначається важливість використання загальнотерапевтичних і спеціальних підходів у роботі з цією групою осіб, таких як поведінкова та когнітивно-біхевіористична психотерапія, раціональна психотерапія, сімейна психотерапія. Автори акцентують увагу на єдності біологічних і психолого-соціальних впливів у реабілітаційних програмах, зокрема на індивідуальному підході до складання програм реабілітації, які включають психологічні, соціально-економічні, професійні та медичні компоненти. Визначено роль групової психотерапії в реабілітації людей похилого віку. Автори підкреслюють важливість цього методу для адаптації літніх осіб до нових умов, підвищення самооцінки та розвитку незалежності. Окрім того, текст описує різні групові методи, такі як соціально-терапевтичні групи, спрямовані на активацію та взаємодію пацієнтів у суспільстві, та спеціальні напрями, такі як трудотерапія, гарденотерапія та інші, спрямовані на подолання самотності та підвищення самооцінки. Трудотерапія виділяється як ефективний метод відновлення та компенсації порушених функцій, покращення фізичного та психічного стану, а також як шлях до пізнавання нового і підтримки соціальної активності серед літніх людей. Визначено роль арт-терапії та ігрової терапії в реабілітації літніх людей. Арт-терапія, яка використовує творчість для збалансування емоцій та підвищення самооцінки, розглядається як ефективний засіб для вирішення різних психологічних завдань у літній віковій групі. Текст також розглядає ігрову терапію, яка сприяє соціалізації, розвитку та адаптації літніх людей. Цей метод реабілітації використовує ігри для формування певних видів поведінки та сприяє покращенню різних аспектів фізичного та психічного стану. Зазначається важливість створення умов, що сприяють пошуку оптимальних життєвих позицій та підвищенню активності літніх осіб у визначенні життєвих цілей.
Keywords: арт-терапія; літні люди; ігрова терапія; реабілітація; психосоціальна підтримка