Незавершена подорож вигаданими світами (на основі роману “Ночі в цирку” Анджели Картер) - Клос, Оксана (Бердянський державний педагогічний університет, 2016)
Стаття присвячена аналізу елементів жанру пікарески в романі А. Картер "Ночі в цирку”. Основна увага зосереджується на реінтерпретації жанру письменницею з точки зору постмодерністської парадигми. Зокрема, в статті розглядаються характерні "інваріантні” ознаки пікарески модифіковані А. Картер. Особлива увага приділяється аналізу образу героя-шахрая як втілення маргінального "іншого” у ворожому нормативному суспільстві. Обґрунтовується думка про безпосередній зв'язок між географічною й метафоричною подорожжю героя-шахрая. Значна увага акцентується на аналізі реалістичного та фантазійного зображення фікціональних світів.
Keywords: шахрайський роман; постмодернізм; факт; влада; маргінальність