Педагогічні умови підготовки майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності учнів засобами STEM-технологій - Мухіна, Тетяна Євгеніївна (Acta Paedagogiсa Volynienses, 2025)
У статті виокремлено та обґрунтовано педагогічні умови підготовки майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності учнів засобами STEM-технологій у процесі навчання закладів вищої освіти. Розкрито актуальність проблеми у контексті реалізації Концепції Нової української школи, яка визначає креативність як наскрізну компетентність молодших школярів. Здійснено аналіз наукових джерел з питання STEM-освіти, розвитку креативності учнів та професійної підготовки майбутніх педагогів. Встановлено, що, незважаючи на значну кількість досліджень окремих аспектів, комплексне визначення педагогічних умов підготовки майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності учнів засобами STEM-технологій залишається недостатньо дослідженим. Визначено три взаємопов'язані педагогічні умови: створення STEM-орієнтованого освітнього середовища в процесі професійної підготовки; спрямованість освітнього процесу на практико орієнтовану інтегровану STEM-діяльність майбутніх учителів початкових класів; залучення майбутніх учителів початкових класів до рефлексивної діяльності під час їх підготовки до розвитку креативності учнів засобами STEM-технологій. Детально охарактеризовано зміст, структуру та особливості реалізації кожної педагогічної умови. Перша умова забезпечує інтеграцію матеріально-технічних, інформаційно-методичних та організаційних компонентів, формує позитивну мотивацію студентів до інноваційної педагогічної діяльності. Друга умова реалізується через творчі завдання, кейси та STEM-проєкти з використанням методів активізації креативного мислення, забезпечує формування когнітивно-діяльнісних умінь та готовності до інноваційної діяльності. Третя умова здійснюється через систему інструментів (щоденники, портфоліо, відеоаналіз, рефлексивні есе) та методів рефлексії, сприяє розвитку рефлексивно-оцінної позиції та здатності до професійного саморозвитку. Обґрунтовано системний характер виокремлених педагогічних умов, їх взаємозв’язок та синергетичний ефект у формуванні готовності майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності учнів засобами STEM-технологій.
Keywords: Педагогічні умови; майбутні вчителі початкових класів; креативність учнів; STEM-технологі; STEM-орієнтоване освітнє середовище; практико-орієнтована STEM-діяльність; рефлексивна діяльність