Педагогічні умови розвитку самостійності у старших дошкільників через гру - Довбиш, Альона (Запоріжжя : БДПУ, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню педагогічних умов розвитку самостійності у старших дошкільників у процесі ігрової діяльності. У роботі розкрито теоретичні засади поняття «самостійність» у контексті дошкільної освіти, визначено вікові особливості старших дошкільників та потенціал гри як провідного засобу формування самостійних дій, рішень і відповідальності. Обґрунтовано педагогічні умови, що забезпечують ефективний розвиток самостійності дітей через різні види ігор, зокрема сюжетно-рольові, дидактичні та творчі. Представлено результати експериментального дослідження, які підтверджують результативність упроваджених умов і методичних прийомів. Запропоновано рекомендації для педагогів щодо організації ігрового середовища та взаємодії з дітьми з метою цілеспрямованого розвитку їхньої самостійності.
Keywords: діти старшого дошкільного віку; самостійність; гра; заклад дошкільної освіти