Обман як вербальний конфліктоген (на матеріалі української та російської фразеології) - Білоконенко, Л. А. (Бердянський державний педагогічний університет, 2015)
Досліджено конфліктний потенціал українських і російських фразеологізмів зі значенням обману. Аналізуються ознаки неправди, обману і брехні, їх різновиди, визначається коло конфліктних значень, що реалізуються фразеологічними одиницями, подається комунікативно прагматична характеристика виявленим інтенціям. Зроблено висновок, що фразеологічні одиниці можуть мати конфліктогенний потенціал немотивованої або мотивованої спрямованості, що співвідноситься із прагненні адресанта висловити своє ставлення до факту обману й опонента.
Keywords: фразеологічні одиниці; конфліктогени немотивованої і мотивованої спрямованості; обман; неправда; брехня