Семантико-синтаксична типологія складносурядних речень у сучасній українській мові - Рула, Наталія Володимирівна (Запоріжжя : БДПУ ; Київ : ФОП Самченко А. М., 2026)
Монографію присвячено актуальним проблемам теорії складних речень. У ній комплексно досліджено складносурядні конструкції сучасної української мови з позицій функційно-категорійної граматики. Описано специфічні ознаки категорії сурядності та механізми реалізації сурядного зв’язку в складносурядних реченнях, визначено семантико-синтаксичні різновиди сполучникових та безсполучникових структур, з’ясовано їхні специфічні риси, зони функціювання; уточнено класифікацію сурядних сполучників. Для науковців, викладачів, аспірантів, здобувачів вищої освіти філологічних спеціальностей, а також для вчителів закладів загальної середньох освіти.
Keywords: категорія сурядності; сурядний сполучник; сполучникове складносурядне речення; безсполучникове складносурядне речення; семантико-синтаксичний різновид речення; семантико-синтаксична взаємозалежність; формально-граматична взаємонезалежність