Функціонування календарних обрядів у художніх текстах українських драматургів 20–30-х років ХХ ст. - Школа, Валентина Миколаївна (Бердянський державний педагогічний університет, 2014)
У статті аналізуються п’єси українських драматургів – громадян Радянської України (Степана Бондарчука, Олени Пчілки та інших) і тих, які мешкали за її межами (Василя Гренжі-Донського, Дмитра Марчишина, Марійки Підгорянки, Спиридона Черкасенка). Розглядаються твори, в яких знайшли відображення українські народні обряди. Досліджується процес передачі українськими митцями 20–30-х років картин святкування календарного та сімейно-побутового циклів.
The article analyzes the play of ukrainian dramatists – citizens of the Soviet Ukraine (Stepan Bondarchuk, Olena Pchilka and others) and those who lived outside (Grenzhi Basil-Don, Dmitriy Marchishin, Maria Pidgoryanka, Spyridon Cherkasenko). Considered works that reflected Ukrainian folk rituals. We study the transmission Ukrainian artists of 20–30s paintings of calendar celebration, family and domestic cycles.