Методичні особливості розробки і реалізації курсу “Основи інноваційного навчання фізики” - Лісіна, Лариса Олександрівна (Бердянський державний педагогічний університет, 2018)
У статті на основі аналізу діяльності учителя фізики з проектування та реалізації нових технологій навчання обґрунтовано, що зміст і структуру навчального курсу в аспекті формування в студентів системи фахових знань і умінь інноватики необхідно розробляти на основі діяльнісного підходу. Визначено курс “Основи інноваційного навчання фізики” як акмеологічну технологію навчання на контекстній основі. Проаналізовано завдання викладача, який готує майбутніх педагогів до інноваційної діяльності: формування інноваційної соціально-педагогічної орієнтації студентів; розвиток методологічної культури; розвиток рефлексивних здібностей. Доведено, що, крім загальних принципів проектування змісту навчальної дисципліни, для реалізації інтегративної навчальної діяльності студентів у рамках курсу необхідно керуватися такими принципами: 1) урахування рівнів фахової контекстної діяльності майбутніх учителів фізики; 2) процесуальної контекстності навчання студентів; 3) усвідомленого забезпечення інтегративної інноваційної діяльності майбутнього вчителя фізики. Виокремлено, що зміст курсу, логічна послідовність тем визначаються трьома чинниками: цілями і завданнями навчання; рівнем підготовленості студентів; професійними запитами і потребами майбутніх педагогів, які почали формуватися після проходження навчальної і педагогічної практик. Розроблено зміст курсу “Основи інноваційного навчання фізики”, провідна ідея реалізації якого полягає у забезпеченні проходження студентом повного фахового циклу: від ознайомлення з існуючими інноваціями у царині фізики, проектування конкретної інноваційної технології навчання фізики з урахуванням відповідних умов її функціонування до її імітаційної реалізації. Зроблено висновок про те, що: 1) побудований на міцній теоретичній основі, курс повинен бути технологічним у всіх видах діяльності викладача й студентів на всіх етапах навчання; 2) представлена побудова навчального процесу забезпечує реалізацію діяльнісної спрямованості фахової підготовки майбутнього вчителя фізики в аспекті підготовки до впровадження інноваційного навчання в майбутній освітній діяльності та пов'язує цикл теоретичного навчання студентів з їх особистісними ціннісними орієнтаціями, професійними інтересами.
Keywords: інновація; інноваційна діяльність; інноваційне навчання; контекстне навчання; діяльнісний підхід