Діалогічна взаємодія культур як чинник формування полімовної особистості - Панова, Наталя Юріївна (Бердянський державний педагогічний університет, 2019)
У контексті концептуальних положень міжкультурної комунікації, сучасної риторики виокремлюють феномен діалогу як одиницю міжкультурної комунікації, риторичної комунікації. Розглядати риторичний діалог варто в проспекції релятивістського аспекту сучасної риторики, акцентуючи увагу на прагматичному сенсі впливу комунікантів один на одного в процесі гармонізувального діалогу, ефективного й оптимального спілкування. Саме тому міжкультурний діалог в ході формування полімовної особистості визначаємо як риторичний. Завданням дослідження було висвітлення актуальності міжкультурного діалогу як риторичного на уроках іноземної мови в закладах середньої освіти, з`ясування основних аспектів діалогічної взаємодії контактуючих культур.
Keywords: діалог; міжкультурний діалог; риторичний діалог; полімовна особистість; міжкультурне мислення; міжкультурна комунікація; риторична комунікація