Особливості співпраці педагогів і батьків у процесі розбудови інклюзивного освітнього середовища - Киян, Юлія Андріївна (БДПУ, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню особливостей співпраці педагогів і батьків у процесі розбудови інклюзивного освітнього середовища. У роботі обґрунтовано актуальність проблеми в умовах повномасштабної війни в Україні, зростання кількості дітей з особливими освітніми потребами, підвищеного рівня стресу в сім’ях і закладах освіти, а також необхідності створення безпечного, підтримувального й інклюзивного шкільного середовища. У теоретичній частині проаналізовано інклюзивне освітнє середовище як педагогічну категорію, співпрацю педагогів і батьків як наукову проблему, а також роль партнерства школи й сім’ї у розбудові інклюзивного освітнього середовища. Особливу увагу приділено педагогіці партнерства, суб’єкт-суб’єктній взаємодії, спільній відповідальності педагогів і батьків за підтримку дитини, а також специфіці співпраці в умовах воєнного стану. Емпіричне дослідження проведено на базі Бучанського ліцею № 5 м. Бучі Київської області. Для досягнення мети використано теоретичні методи аналізу, синтезу, порівняння й узагальнення наукових джерел і нормативно-правових документів, а також емпіричні методи: анкетування педагогів і батьків, педагогічний експеримент, кількісну обробку даних, порівняння результатів констатувального і формувального етапів експерименту. За результатами дослідження теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено комплекс педагогічних умов і форм роботи, спрямованих на підвищення ефективності співпраці педагогів і батьків у процесі розбудови інклюзивного освітнього середовища. Практичне значення роботи полягає в можливості використання її результатів класними керівниками, асистентами вчителів, практичними психологами, соціальними педагогами, адміністрацією закладів освіти та фахівцями системи підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг роботи становить 131 сторінку, основний обсяг — 112 сторінок. Практична база дослідження — Бучанський ліцей № 5 м. Бучі Київської області.
Keywords: співпраця педагогів і батьків; педагогіка партнерства; інклюзивне освітнє середовище; діти з особливими освітніми потребами; заклад загальної середньої освіти