Сенсорний розвиток: зорова просторова перцепція. Формування вміння сприймати просторові властивості об’єктів - Барбашова, Ірина Анатоліївна (Учитель початкової школи, 2017)
У статті розкрито закономірності формування в молодших школярів умінь розрізняти просторові властивості навколишніх об’єктів – їхню форму, розмір, розташування, обґрунтовано провідні лінії вдосконалення зорової просторової перцепції. Наведено зразки навчально-перцептивних завдань, спрямованих на засвоєння учнями назв форм, параметрів величини, напрямків переміщення об’єктів, усвідомлення поділу форм на площинні й об’ємні, систематизацію площинних форм (ліній, відрізків, променів, кутів, многокутників), розміщення об’єктів у заданих просторових відношеннях, серіацію об’єктів за розміром; вибір і відтворення складної форми за наявним, уявним зразком, словесним описом просторових властивостей