Особливості емоційної компетентності психолога у створенні безпечного середовища у дорослих тренінгових групах - Кіріцева, Олександра (Бердянський державний педагогічний університет, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню важливої та актуальної проблеми сучасної практичної психології – ролі емоційної компетентності психолога у забезпеченні психологічної безпеки учасників дорослих тренінгових груп. У роботі здійснено теоретико-емпіричне вивчення особливостей емоційної компетентності психолога та з’ясування її ролі у формуванні безпечного середовища дорослих тренінгових груп, розглянуто емоційну компетентність як інтегративну характеристику професійної діяльності психолога, що включає когнітивні, емоційні та поведінкові компоненти. Розкрито значення емоційної саморегуляції, емпатійних здібностей, емоційного інтелекту та комунікативних стратегій психолога у процесі фасилітації групових процесів. Представлено програму емпіричного дослідження та подано результати аналізу взаємозв’язку між компонентами емоційної компетентності психологів-тренерів та індикаторами психологічної безпеки у тренінгових групах, здійснено їх інтерпретацію, де вищий рівень емоційної компетентності тренерів сприяє зростанню безпеки у тренінгових групах. Запропоновано та апробовано тренінгову програму формування емоційної компетенції психологів-тренерів, яка може використовуватися у діяльності психологічних центрів, тренінгових компаній та освітніх закладів для вдосконалення стандартів групової роботи та забезпечення психологічної безпеки учасників тренінгових програм.
Keywords: емоційна компетентність; психолог-тренер; емоційна саморегуляція; психологічний комфорт; емпатійні здібності