Формування ініціативності у дітей старшого дошкільного віку засобами сюжетно-рольової гри - Біжко, Людмила (Запоріжжя : БДПУ, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню особливостей формування ініціативності у дітей старшого дошкільного віку засобами сюжетно-рольової гри. Розкрито педагогічні умови, форми та методи організації ігрової діяльності, що сприяють активності, самовираженню та творчій взаємодії дітей у рольових ситуаціях. Представлено результати експериментальної роботи, які підтверджують ефективність цілеспрямованого використання сюжетно-рольової гри для розвитку ініціативності. Запропоновано практичні рекомендації для педагогів щодо удосконалення ігрового середовища й побудови взаємодії, що стимулює прояв самостійних дій та ініціативних рішень дошкільників.
Keywords: діти старшого дошкільного віку; ініціативність; сюжетно-рольова гра; заклад дошкільної освіти