Формування самостійності здобувачів початкової освіти як елементу культури навчальної діяльності - Сапранкова, Катерина Володимирівна; Ткачук, Інна (Запоріжжя : БДПУ, 2025)
У дослідженні розглянуто проблему формування самостійності здобувачів початкової освіти як ключового елементу культури навчальної діяльності. Проаналізовано педагогічні умови розвитку автономної пізнавальної активності учнів, зокрема поступове залучення до самостійного виконання завдань, використання пошукового методу, ігрової та творчої діяльності. Визначено, що створення освітнього середовища, яке підтримує автономність, право вибору та педагогічну стимуляцію ініціативи, забезпечує розвиток самостійності, критичного мислення та готовності до автономних вчинків, що є основою успішної соціалізації та подальшого навчання.
Keywords: самостійність; початкова освіта; культура навчальної діяльності; автономна пізнавальна діяльність; пошуковий метод; ігрова діяльність