Використання засобів арт-терапії у розвитку емоційного інтелекту підлітків - Селезньова, Ірина Валеріївна; Горецька, Олена Віталіївна (Бердянськ : БДПУ, 2023)
У тексті проведено аналіз проблеми розвитку емоційного інтелекту в сучасному суспільстві. Зазначено, що ця проблема набуває особливої актуальності в підлітковому віці, коли формуються складові спрямованості особистості на основі емоційних переживань. Проаналізовано результати психологічних досліджень, які підтверджують високий вплив емоційного інтелекту на успішність людини в різних сферах життєдіяльності. Акцентовано увагу на зростанні інтересу до проблеми емоційного інтелекту в останнє десятиліття, що відображає високу теоретичну значимість та практичну цінність психологічного знання в цій області. Зроблено висновок про провідну роль емоційного інтелекту у структурі психологічної культури та успішної соціалізації особистості. Підкреслено значення емоційного інтелекту для академічних здібностей учнів, розкрито шляхи його розвитку в умовах навчання в закладах загальної середньої освіти. Зазначено, що арт-терапія виявляється ефективним засобом розвитку емоційного інтелекту, зокрема через рефлексивне осмислення проблемних емоційних переживань у художньо-символічних формах. Текст висвітлює важливість розвитку емоційного інтелекту в сучасному суспільстві, підкреслює результати досліджень та роботу вітчизняних дослідників у даній галузі. Проведено аналіз структури емоційного інтелекту та визначено основні здібності, такі як визнання власних емоційних реакцій, володіння ними, самомотивація та розуміння емоцій інших людей. Зазначено, що особливо помітні результати розвитку соціальних здібностей виявляються у старших підлітків. Проаналізовано різні етапи підліткового віку в контексті їхніх проявів емоційного інтелекту. Зроблено акцент на характеристиці віку 11–13 років, який відзначається ослабленням самоконтролю та емпатії, та на подальший період, де формується стабільність компонентів емоційної зрілості. Розкрито проблему емоційного розвитку підлітків в контексті гендерних відмінностей, підкреслено роль спілкування з друзями та однокласниками у формуванні адаптивності до емоційних станів. Детально висвітлено різні засоби розвитку емоційного інтелекту, зокрема методи емоційної саморегуляції та арт-терапії. Зазначено, що арт-терапія виявляється ефективним інструментом, сприяючи створенню оптимістичного самопочуття, розвитку емпатії та адекватної реакції на життєві ситуації. Зроблено висновок, що удосконалення особистісного емоційного інтелекту відбувається на різних етапах підліткового віку, а розвиток арт-терапевтичних методів може внести суттєвий внесок у цей процес. Проаналізовано ефективний вплив засобів арт-терапії на емоційний розвиток підлітка через фактори художньої експресії, психотерапевтичних відносин та інтерпретації зворотного зв'язку. Зазначено, що цей метод може досягати психотерапевтичного впливу на підлітка через використання творчих методів.
Keywords: Арт-терапія; підлітки; емоційний розвиток; саморегуляція