Шляхи розвитку швидкісно-силових здібностей в кікбоксінгу - Мельніков, Андрій; Шинкарук, Вітор; Черевко, Андрій (Бердянський державний педагогічний університет, 2024)
Стаття присвячена вивченню та обґрунтуванню оптимальних шляхів розвитку швидкісно-силових здібностей в контексті кікбоксингу. Швидко-силова підготовка є домінуючим компонентом спортивної підготовки в єдиноборствах. Кікбоксинг є одним із тих контактних видів єдиноборств, де рівень швидкісно-силової підготовленості суттєво впливає на результат змагальних поєдинків, оскільки удар залежить від швидкості рухів, одиночних і серій ударів, що завдаються, використання найбільш потужних м'язів та ваги тіла. У свою чергу, швидкість рухів залежить від здатності м'язів до швидких скорочень і розслаблень та від здатності нервових центрів швидко передавати накази мозку до м'язів. Швидкісно-силові якості (вибухова сила) – це здатність організму розвивати максимальні напруги в мінімально короткий час при збереженні оптимальної амплітуди руху. Основне завдання швидкісно-силових навантажень полягає в тому, щоб ефективно адаптувати організм до виконання роботи, створюючи тим самим передумови для розвитку не тільки сили, але й швидкості. Особливість таких навантажень полягає в тому, що вони ефективно впливають на організм. Методологічна основа тренувального процесу в кікбоксингу орієнтується насамперед на специфіку даного виду спорту. Кікбоксинг є одним з видів бойових мистецтв, що включає в себе техніку ударів руками і ногами. Методологічну основу тренувань становить системний, особистісно-орієнтований та діяльнісний підходи. Мета дослідження – аналіз та обґрунтування ефективних стратегій та методів для розвитку швидкісно-силових здібностей у практиці кікбоксингу, з метою підвищення високоякісної підготовки та досягнення оптимальних результатів у цій спортивній дисципліні. Методи дослідження: порівняння, спостереження, теоретичний аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, педагогічні дослідження, тестування. Результати дослідження: у статті здійснено аналіз сучасних тенденцій у тренувальному процесі, виявлення проблем та представлення інноваційних методів, спрямованих на підвищення ефективності підготовки в цій спортивній дисципліні. Визначено напрями тренування та вправи, які дозволяють ефективно розвивати швидкісно-силові здібності під час занять кікбоксінгом. Основними вимогами до таких вправ є їхня відповідність структурі основних рухових дій кікбоксерів. Виходячи з отриманих даних можна розробити рекомендації щодо подальшого вдосконалення тренувального процесу кваліфікованих кікбоксерів. Результати дослідження можуть слугувати основою для розробки індивідуальних програм тренувань та сприяти досягненню високих спортивних результатів у кікбоксингу.
Keywords: cпорт; фізична підготовка; кікбоксинг; швидкисно-силова підготовка