Сучасна світова історіографія : силабус навчальної дисципліни 2025-2026 навчальний рік для ОП Історія - Константінова, Вікторія Миколаївна (БДПУ, 2025)
Метою освітнього компоненту є формування системного уявлення про провідні напрями, школи та методологічні підходи сучасної світової історіографії, а також розвиток здатності критично аналізувати історичні наративи та дослідницькі стратегії. Курс спрямований на осмислення змін у підходах до вивчення минулого в умовах глобалізації та міждисциплінарності. Предметом освітнього компоненту є сучасна історіографія як сукупність теоретичних підходів, методів і практик інтерпретації історичного процесу, а також механізми формування історичного знання у глобальному контексті.
Keywords: світова історіографія; історичний наратив; методологія історії; глобальна історія; транснаціональна історія; мікроісторія