Життєва компетентність особистості в контексті наукового пізнання.

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2022
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Бердянський державний педагогічний університет
Анотація
У тексті розглядається поняття життєвої компетентності як фундаментального елементу соціалізації особистості та ключового результату освітньої діяльності. Зазначається, що сучасна особистість повинна мати не лише знання та професіоналізм, а й вміти адекватно діяти у різних життєвих ситуаціях та нести відповідальність. Текст також наголошує на прориві в концепції компетентнісно зорієнтованої освіти в останні роки, визначаючи її як напрямок для досягнення успішної життєдіяльності в змінливих умовах суспільства. Текст присвячений аналізу та розгляду поняття "життєва компетентність особистості". Зазначено, що це поняття визначається як системна властивість особистості, що дозволяє їй творчо та свідомо управляти власним життям в умовах постійних змін у соціальному, економічному, культурному середовищі. Здатність до розв’язання життєвих завдань, реалізація індивідуального життєвого проєкту, свідоме та відповідальне виконання ролей в соціумі також підкреслюються як важливі аспекти життєвої компетентності. Проаналізовано виміри поняття, представлені в різних наукових джерелах. Основною характеристикою є розуміння компетентності як здатності ефективно розв’язувати реальні проблеми в життєвих ситуаціях. Знання виступають як потенціал, актуалізація якого відбувається у конкретній діяльності. Також вказується на включення у поняття компетентності знань про можливі наслідки конкретної поведінки, а також рівень умінь і досвід їх практичного використання. Обговорено структуру життєвої компетентності в філософському, педагогічному та психологічному контекстах. Визначено структурний підхід, що виокремлює п'ять підсистем: знання, уміння та навички, життєві досягнення, життєвий досвід та життєтворчі здібності. Робиться акцент на психологічному вимірі компетентності, визначаючи його як систему здатностей, яка включає психологічну готовність та психологічну оснащеність. У тексті проаналізовано структуру життєвої компетентності особистості та визначено її функції.
Опис
Ключові слова
життєва компетентність, структура життєвої компетентності, функції життєвої компетентності, розвиток життєвої компетентності, особистісний розвиток
Бібліографічний опис
Черезова І. Життєва компетентність особистості в контексті наукового пізнання / І. Черезова // Формування життєвої компетентності особистості в освітньому, психологічному, соціокультурному вимірах : матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції з нагоди 90-річчя Бердянського державного педагогічного університету(Бердянський державний педагогічний університет, 25 листопада 2022 р.). – Запоріжжя : БДПУ, 2022. – С. 47–52.