Методи реалізації працевлаштування фахівців морської галузі в Україні

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2022
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Бердянський державний педагогічний університет
Анотація
У статті висвітлюються найбільш ефективні методи пошуку та працевлаштування моряків, перспективи підвищення престижності морських закладів вищої освіти України. У зв’язку з тим, що Україна не має конкурентоспроможного морського флоту, вона не може у повній мірі реалізувати можливість у працевлаштуванні молодих фахівців, які навчаються в морських закладах вищої освіти України. Більшість робочих місць для українських моряків надають іноземні судноплавні та крюінгові компанії, які мають значно більший торговельний флот, кращі умови праці та високу заробітну плату. Але разом з тим вони є більш вибагливими до своїх кандидатів. Спроби курсантів морських закладів вищої освіти самостійного пройти плавальну практику та в подальшому працевлаштуватися в іноземній компанії не є ефективними, так як вони неохоче приймають на розгляд кандидатів, особливо без досвіду роботи в морі. Частка успішного працевлаштування молодих фахівців нині є дуже низькою. В останні роки морські заклади вищої освіти почали тісно співпрацювати з деякими судноплавними та крюінговими компаніями щодо працевлаштування курсантів на судна іноземних судновласників, які знаходяться на обслуговуванні компаній. Спостерігаючи за результатами такої співпраці, коли ЗВО підбирає і рекомендує кандидатів для компанії, тим самим полегшуючи їм пошук моряків для комплектування суден екіпажем, робимо висновки, що все більша кількість компаній прагнуть співпрацювати із закладами вищої освіти. Це позитивно впливає як на роботу крюінгових компаній, так і на презентабельність ЗВО, який сприяє у працевлаштуванні своїх випускників і сприяє їх успішній морській кар’єрі, разом з тим значно підвищує свою привабливість для майбутніх абітурієнтів.
Опис
Ключові слова
морський заклад вищої освіти, курсант, фахівець морської галузі, крюінгова компанія, працевлаштування моряків, кадетська програма
Бібліографічний опис
Шапар Л. Методи реалізації працевлаштування фахівців морської галузі в Україні / Любов Шапар // Наукові записки Бердянського державного педагогічного університету. Серія : Педагогічні науки : зб. наук. пр. – Бердянськ : БДПУ, 2022. – Вип. 1. – С. 428–435.
Зібрання